L’HOSPITAL MILITAR INTERNACIONAL D’ONTINYENT EN “#ElMur, una història de la nostra memòria democràtica”

#ElMur, projecte audiovisual memorialista, que valora la memòria democràtica del País Valencià, m’ha permès i també m’ha donat l’oportunitat de visibilitzar l’acció solidària que es va crear a Ontinyent durant la guerra civil.  Aleshores una ciutat, al recer de la guerra, convertida en espai de protecció per als que fugien de la guerra i també on podien recuperar-se els soldats ferits o malalts que defensaren la primera experiència democràtica a l’estat espanyol.

L’exposició “#ElMur, una història de la nostra memòria democràtica”, s’ha inaugurat hui mateix i podrà visitar-se fins al 26 de març en el Palau Joan de Valeriola de València.
#ElMur va nàixer com a projecte audiovisual, estructurat a partir d’un multipremiat podcast multimèdia, transformat ara en una exposició. La mostra reivindica la difusió per qualsevol mitjà de tot allò que va ser ocultat deliberadament durant tant de temps. Hi descriu els espais on es va exercir la violència, narra les històries dels protagonistes que van patir la repressió i l’exili, la pau dels cementeris que va exercir la dictadura durant la llarga nit del franquisme.
L’exposició, organitzada per la Fundació Chirivella Soriano i l’àrea de Memòria de la Diputació de València, està patrocinada per la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV) i À punt Mèdia.


També documents i periòdics originals de l’època, fotos provinents de l’Arxiu Històric Luis Vidal, i fins i tot un rellotge que per primera vegada ix d’Alacant, que marca l’hora exacta en què els bombarders de l’Aviazione Legionaria italiana van atacar el mercat i van provocar centenars de morts el 25 de maig del 38, en el considerat com un dels atacs aeris més cruels de la contesa. En aquesta exposició he tingut la satisfacció d’aportar alguns dels elements que he pogut anar recuperant vinculats a l’Hospital; llibre que utilitzaven les infermeres en la seua formació, un carnet de treball, un llit de l’Hospital i una rèplica del banderí que es va crear a Ontinyent i que es conserva a Gant (Bèlgica) concretament en l’AMSAB. Al respecte cal donar les gràcies a Geert Van Goethem per facilitar la seua reproducció.

Cal destacar la rèplica del banderí que es conserva a l’AMSAB a Gant (Bèlgica) institució que ens ha facilitat les dades per poder reproduir. Aquesta rèplica s’ha realitzat gràcies a Francisco Davó i a l’empresa www.yakkarmerceria.es La resta de material forma part del material que a poc a poc he anat aconseguint.

Tanmateix, cal donar les gràcies a la Institució Alfons El Magnànim, per assumir la publicació del llibre on queden recollides les dades de creació de l’hospital. Tot i que hi ha una reproducció de la portada del llibre a l’exposició, cal esperar un temps encara per poder vore materialitzada la seua publicació. Esperem que per al primer trimestre de l’any 2023 ja siga una realitat.

L’exposició ha sigut comissariada pels periodistes Carlos López Olano i Eduard Torres, i gran part de les fotografies utilitzades són de Sergio Formoso. El disseny expositiu és de Rafael Tejedor. Tal com indiquen els comissaris de l’exposició, de moment, aquesta mostra és l’últim capítol d’un projecte d’innovació periodística sorgit en el si de la Universitat de València, #*ElMur, per a la difusió de la memòria democràtica més pròxima”.

Dibuixos realitzats per Eduard Torres i que recuperen un espai de la memòria democràtica d’Ontinyent perquè a l’estació de trens arribaven els ferits que eren traslladats amb ambulància a l’Hospital militar Internacional. 

Més enllà de la linealitat radiofònica, en el programa es desenvolupa contingut multimèdia, que ara arriba en format presencial a través d’aquesta nova proposta. El projecte va ser guardonat l’any 2021 amb el premi Ràdio Associació de Catalunya a programa més innovador, i en el 2022 amb el premi a millor programa de ràdio per l’Associació de Radiotelevisions Educatives Iberoamericanes.

Com que les xarxes socials faciliten la difusió i divulgació, tot seguit us deixe els enllaços on podeu escoltar, llegir i veure allò que en el seu moment es va crear i que ara s’ha materialitzat en aquesta exposició.

#ElMUR en el capítol 12 de la primera temporada es parla de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent i en el capítol 4 de la segona temporada  podeu escoltar una humil, però sentida aportació en recorda de Madrid Berliner. També podeu visitar aquestes entrades antigues del meu blog:

Madrid Berliner Luftig (Ontinyent, 1938-Auschwitz,1942)

Recuperar la memòria de Madrid Berliner. El Periòdic d’Ontinyent. 26 de setembre de 2020

Madrid (Madrich) Berliner Luftig: 7840538

 

 

2 comentaris

  1. Dear Joan,
    Congratulations on this initiative. It is important to keep this memory alive.
    Kind regards,
    Geert

    • Hola Geert.
      Poco a poco se mantiene la memoria con iniciativas como esta en la que he colaborado. Si va todo bien, se publicará el libro “Solidaridad en temps de Guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939”, está revista su presentación en el marco de la exposición de El Mur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *