MADRID (MADRICH) BERLINER LUFTIG: 7840538

L’octubre passat vaig fer ressò d’una notícia apareguda a El Periòdic d’Ontinyent reclamant la recuperació de la Memòria de Madrid (Madrich) Berliner Luftig, xiqueta assassinada a Auswichtz. Aquella notícia feia explícita la necessitat de  recuperar la seua memòria en la ciutat d’on va nàixer.

En novembre  de 2020  VilaWeb Ontinyent es fa ressò de la recuperació de les pedres de la memòria per a homenatjar les víctimes dels camps nazis, per part de l’Ajuntament d’Ontinyent. Entre les persones que hi ha relacionades en aquest projecte també apareix Madridi (Madrich) Berliner.

Ara, a les portes de Nadal, torna a aparèixer en la revista El Llombo d’Ontinyent  la notícia “L’ontinyentina Madrich va morir a Auschwitz”. Com es diu a la revista és la mateixa  que s’havia de publicar  a març de 2020 en el Grat.

Sols compartir amb  tots vosaltres aquests retalls de premsa i que de nou siga entès  com una  reivindicació i recuperació de la memòria d’una xiqueta, ontinyentina, que com molts altres xiquets i xiquetes també varen perdre la vida. Seria una bona decisió i així aportar un gra de sorra a la memòria dels infants que patiren els efectes de la barbàrie nazi. Com es diu és l’única dona, en aquest cas xiqueta, de les comarques centrals valencianes, deportada als camps de concentració.

Vaig rebre el llibre d’Adrian Blas Minguez on de nou queda recollida la xiqueta ontinyentina que va perdre la vida a Auschwitz. Almenys queda enregistrada en les xarxes, en la premsa escrita  i en format llibre un fet que ha de romandre en el discurs memorialista ontinyentí tot i que sembla que la política memorialista, en l’àmbit municipal, ha decidit recuperar la memòria dels 7 ontinyentins i 1 ontinyentina amb la creació dels corresponents espais de la memòria a la ciutat d’Ontinyent amb els stolpersteine.

En els enllaços que adjunte us deixe les notícies i una altra entrada on podeu visionar un vídeo sobre Madrid Berliner Luftig. Per cert aquest número,  7853930 era en el que es va identificar a Madrid Berliner Luftig en el comboi que va sortir des de Mechelen fins al camp d’extermini d’Auschwitz. Anava acompanyada de 176 persones més.

Recuperar la memòria de Madrid Berliner

Ontinyent recupera el projecte de les pedres de la memòria.

MADRID BERLINER LUFTIG.(ONTINYENT,1938-AUSCHWITZ,1942)

EL GRAT

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *