En aquesta secció trobarem aquelles filmacions relacionades amb la memòria democràtica de la ciutat d’Ontinyent, durant la República i la guerra civil. L’objectiu és aconseguir la màxima divulgació d’aquells documentals perquè entenc que l’accés a la informació i coneixement respecte de la memòria democràtica ha de ser lliure i de fàcil accés.
S’inclourà una xicoteta descripció de la filmació i l’enllaç des d’on es pot veure. Es tracta doncs de crear una ferramenta on queden recollits aquelles propostes audiovisuals i documentals al voltant de la memòria democràtica de la ciutat d’Ontinyent i que pugam utilitzar per a ús propi o col·lectiu amb una finalitat formativa ja siga des de l’educació formal com de de l’educació no formar.
VICTOIRE DE LA VIE D’HERNI CARTIER-BRESSON ( 1937)
Un magnífic i excepcional audiovisual que ens parla del suport sanitari i ajut als infants des d’un vessant internacional. Henri Cartier-Bresson, un dels fundadors de l’agència Màgnum, va que va vindre a Ontinyent per filmar uns segons de l’Hospital Militar Internacional que s’anomenava el Belga. En el minut 22:14 es pot visionar aquest hospital. Les imatges ambientades en 1937 utilitzades en Les mamàs belgues s’han estret d’aquest documental.
Clica aquí per veure Victoire de la Vie.
EN EL HOSPITAL MILITAR INTERNACIONAL DE ONTENIENTE (1938)
En l’aplicació rtvplay pots trobar aquest documental on queden recollits les imatges de la visita per recordar a Emilio Vandervelde força implicat en la creació de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent( minut 3:37). Tanmateix, i tot seguit també queden enregistrades les imatges de l’Hospital Militar Internacional creat pels socialistes belgues.(minut 4:08) Es tracta doncs d’unes imatges sonoritzades on s’expliquen les imatges. Una magnífica ocasió per incorporar a la memòria democràtica audiovisual d’Ontinyent.
Clica aquí per veure les imatges del minut 3: 37 fins al minut 4:08 En el Hospital Militar de Onteniente
LES MAMÀS BELGUES (2016)
Aquest documental està produït per la Diputació de València i es va estrenar a Ontinyent en l’any 2016 i realitzat per Sven Tuytens. Es tracta doncs d’un documental el qual vaig estar força implicat en la seua realització aportant els resultats de les meues investigacions. Tanmateix, també es varen incorporar els resultats de les recerques del professor Rudi Van Doorslaer que des de la dècada dels anys 1970-1980 va començar a investigar i és qui va trobar la foto que s’ha utilitzat per al cartell.
És un documental curt, fàcilment incorporable als espais docents d’ensenyament secundari com universitari i també permet la seua incorporació a sessions de debat, estudi i anàlisi, sobretot de la implicació les dones en la Guerra Civil. Es tracta doncs d’una ferramenta que por ser utilitzada tant des de l’educació formal com des de l’educació informal. Hi ha versions subtitulades en castellà, anglès, francès i neerlandès
El documental es pot descarregar en el web de Memòria històrica de la Diputació de València
Clica aquí per veure el documental Les mamàs belgues
ESPAIS DE PAU EN TEMPS DE GUERRA (2018)
Aquest documental també ha estat produït per la Diputació de València, dirigit per Jaume Bayarri i el guió a càrrec de Vicvent Torregrosa. En aquest audiovisual també hi vaig participar aportant dades de les meues recerques al voltant del Col·legi Nacional de Cecs de Madrid quan va estar a Ontinyent i que afortunadament queden enregistrades les aportacions d’una alumna de l’esmentat col·legi, Herminia Álvaro Suárez.
Clica aquí per veure el documental Espais de pau en temps de guerra
ELS TRETZE DE LA CORDA (2020)
Documental realitzat per Lican Esteve i Carlos Lamilla on s’explica el procés de localització, recuperació i identificació dels tretze ontinyentins afusellats a Ontinyent en les tàpies del cementeri d’Ontinyent el 15 de desembre de 1939.
Clica aquí per veure el documental Els tretze de la corda.
LUGARES DE LA MEMORIA PERSPECTIVA DE GÉNERO. CAP. 10 HOSPITAL INTERNACIONAL ONTINYENT (2023)
Es tracta d’una sèrie documental on s’identifiquen espais de la memòria vinculats amb els valors democràtics del País Valencià i que en aquesta ocasió tracten la qüestió des d’una perspectiva de gènere. El capítol 10 està dedicat a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent.
Clica aquí per vore. Cap. 10 Hospital de las Brigadas Internacionales de Ontinyent
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “SOLIDARITAT EN TEMPS DE GUERRA HOSPITAL MILITAR INTERNACIONAL. ONTINYENT 1937-1939.” (2023)
El 15 de juny de 2023 es va presentar “Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939”. No hi havia millor indret per a presentar aquesta monografia que el mateix Col·legi de la concepció i el Convent dels PP Franciscans. Va ser la mateixa església, aleshores convertida en espai sanitari, es va poder gaudir de les intervencions de Josep Gandia Calabuig, Enric Estrela, aleshores subdirector del Magnànim, Antonio Calzado i fra Antonio Jiménez. L’acte va estar presentat per Begoña Ballesteros, professora del Col·legi la Concepció.
Les imatges no poden ser més eloqüents i ens mostren una església de gom a gom. Importants i suggeridores les aportacions dels que hi varen intervindre. Personalment i com a autor del llibre no podia estar més satisfet sobretot per l’acollida del públic en especials de la Comunitat Franciscana que ha sabut incorporar aquesta història solidària en el conjunt del nostre passat i incorporant-se als espais de la memòria democràtica d’Ontinyent.
El vídeo ha sigut gentilesa dels amics d’Ontinyent Rural
Clica aquí per veure la presentació de Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939