RECUPERANT DE L’OBLIT A RAFAEL RODRíGUEZ ALBERT.

Quan la memòria esdevé música i està lligada amb l’educació i la protecció a la infantesa, és doblement memòria. D’això en sap Beatriz Rodríguez que recupera de l’oblit el llegat de Rafael Rodríguez Albert, el seu pare, compositor alacantí amb vocació, compromís i voluntat.

Ja són algunes les accions que, gràcies a la tenacitat i el bon quefer de Beatriz, van materialitzant-se i així recuperant-se la memòria de Rafael Rodríguez Albert. Des que conec a Beatriz, ja són varien les iniciatives en les quals ha estat treballant per a recuperar la memòria del seu pare. En l’any 2016 va estar a Ontinyent en la presentació del llibre “El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939”. L’any 2019 va estar present en l’homenatge que la Diputació d’Alacant li va retre a Rafael Rodríguez Albert. No havia escoltat mai la música de Rafael Rodríguez Albert en un entorn tan digne i amb les condicions idònies, com aquella vesprada-nit de desembre de l’any 2019 a l’auditori de la Diputació d’Alacant. El passat 22 de novembre de 2022 el Museo tiflologico de la ONCE a Madrid, va dedicar una exposició a la vida i obra deRrafael Rodriguez Albert.
A parer meu, crec que és a partir de la publicació del llibre “El Compositor Rafael Rodríguez Albert. Vocacióncompromiso y voluntat” quan creix l’interès pel músic, pel compositor, pel pedagog amb una biografia humana comentada.

Encerclat, Rafael Rodríguez Albert en el Pou Clar d’Ontinyent, durant la Guerra Civil, juntament amb xiquets, xiquetes i professorat del Col·legi Nacional de Cecs de Madrid. Fotografia facilitada per Beatriz Rodríguez Fernández

No soc un especialista en música ni entenc de música, cosa que deixe als especialistes, tot i que si m’atrevisc a deixar constància de la seua valua humana, pel fet de romandre educant i formant als xiquets i xiquetes del Col·legi nacional de cecs de Madrid, en terres valencianes, durant els tres anys de guerra civil. Va decidir romandre a Ontinyent, juntament amb un equip de professors i professores, personal sanitari i mèdic amb un compromís decidit de dur endavant un projecte educatiu singular i innovador, que hui rebria el qualificatiu d’inclusiu.

Tornant a la seua activitat musical, és de valorar l’esforç que les administracions autonòmiques i universitàries estan duent endavant per donar a conèixer a aquest músic. La Universitat d’Alacant, l’Ajuntament d’Alacant i ara la Generalitat Valenciana amb el projecte de recuperar el patrimoni musical valencià amb el projecte “Música a la llum” el qual rescata l’obra de Rafael Rodríguez Albert Horas y caminos.

Crec que és una bona notícia que la Generalitat Valenciana, aposte per iniciatives com aquesta, impulsada per CaixaBank amb l’organització de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana. I com diu Beatriz en el seu llibre “Hora es ya de que el país en que nació y vivió le conceda el puesto que por merecimientos propios, le corresponde en la historia de la música”.  Potser s’ha iniciat eixe camí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *