Espais de memòria. Perspectiva de gènere

Fa uns mesos, l'”Asociación Prosa Elàstica” en va demanar la meua participació i col·laboració en el projecte audiovisual “Lugares de memória con perspectiva de género”.  Es tracta d’una sèrie documental on s’identifiquen espais de la memòria vinculats amb els valors democràtics del País Valencià i que en aquesta ocasió tracten la qüestió des d’una perspectiva de gènere.

En aquell moment els vaig suggerir que era important i necessari posar-se en contacte amb el professor del Col·legi la Concepció, Ignacio Corbalán i la professora Begoña Ballesteros. A banda de contribuir a la recuperació i visibilitzar l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent com a espai de memòria, també calia donar a conèixer i valorar el projecte que s’estava desenvolupant en aquest centre educatiu. Segons el projecte, “l’objectiu és trobar un nou camí a l’aprenentatge de la nostra història recent i potenciar la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana i el reconeixement, reparació i garantia de no repetició de les víctimes”. Projecte premiat per l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València. És així com l’alumnat té l’oportunitat d’accedir i descobrir que el col·legi de la Concepció va ser un hospital. Recorde cert dia que, en una de les projeccions del documental “Les mamàs belgues” a l’IES Jaume I d’Ontinyent, un dels alumnes de batxillerat va mostrar la seua sorpresa en assabentar-se que ell havia estudiat i va ser alumne intern  dell Col·legi de la Concepció i que havia dormit en un dels llits que havien eixit en el documental, però que ningú li havia explicat que durant la guerra civil aquell edifici va ser un hospital.

Amb aquest audiovisual trobem una ferramenta didàctica útil, perquè els instituts i escoles ho puguen utilitzar en les seues classes. Malauradament, a hores d’ara no podem dir el mateix respecte del documental “Les mamàs belgues” que també podria ser emprat amb la mateixa finalitat. Han passat quasi set anys i encara no es té accés públic a aquest documental que forma part de la nostra memòria històrica filmada, no sols d’Ontinyent sinó també del País Valencià. Són moltes les persones, els professors i professores que encara hui pregunten com poden accedir a aquest documental. Espere que en un futur pugam gaudir d’aquest documental i fer efectiu uns dels objectius i finalitats de la nova llei de la memòria democràtica i que diu així “la present llei té per objecte la recuperació, salvaguarda i difusió de la memòria democràtica entesa aquesta com a coneixement de la reivindicació i defensa dels valors i drets i llibertats fonamentals en el transcurs de la història contemporània d’Espanya, amb la finalitat de fomentar la cohesió i solidaritat entre les diverses generacions al voltant dels principis, valors i llibertats constitucionals”.

Dos fotogrames de l’audiovisual dedicat a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent.

Afortunadament, l’audiovisual que fa uns dies s’ha fet públic, s’adapta als temps docents i a l’horari lectiu. A més a més, s’ha publicat en les xarxes socials, de manera que s’acompleix amb eixa finalitat de difondre la memòria democràtica. Us recomana que doneu una ullada a aquest web i gaudireu d’un bon grapat d’audiovisuals que Prosa elàstica us ofereix, perquè pugueu utilitzar en els vostres centres educatius i també des de les entitats que es dediquen a l’educació no formal. Amb aquest audiovisual, els alumnes descobreixen i aprenen allò que va ocórrer durant la guerra civil, però en un espai proper, on viuen, on estudien i juguen. Amb aquesta experiència l’aprenentatge és significatiu, s’incorporen nous elements al seu coneixement previ, creant-ne un de nou i més ric.

Fins a l’actualitat, i que jo sàpiga, són dos els projectes que s’han fet ressò de l’Hospital Militar Internacional, primer #ElMur; els llocs de la memòria que ha fet possible mitjançant la Universitat de València i À Punt mèdia i ara amb Prosa Elàstica. Dues iniciatives memorialistes que des de l’àmbit públic i el moviment associatiu han tingut la deferència de considerar a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent com un espai de la memòria, donar-ho a conèixer i convertint-ho en ferramenta educativa i, per tant, fent pedagogia de la memòria.

Aquesta proposta audiovisual es contribueix a la difusió i facilita l’accés al coneixement, amb un conjunt de 12 capítols distribuïts en dues temporades i que pretén fer valdre els espais de la memòria vinculats amb la lluita pels valors democràtics del País Valencià on les dones tingueren certa significació i protagonisme.

En aquest enllaç us deixe el vídeo perquè pugueu gaudir d’aquesta proposta.

Lugares de memoria con perspectiva de género.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *