Ara fa poc més d’un any publicava una ressenya biogràfica del Dr. Crespi. En aquell moment explicava que la maleïda pandèmia havia afectat la publicació del llibre sobre l’hospital militar internacional que tinc a punt de publicar, ajornada, esperants millors moments. Afortunadament l’amic i company de recerques, Renato Simoni, ha publicat un article al voltant del Dr. Crespi i la seua parella Graziella Berta. L’article, escrit en italià i, que com diu en la ressenya de la revista Il Cantonetto, l’aportació de Renato Simoni es centra la increïble història d’un metge italià actiu als anys trenta a l’hospital de Bellinzona, desemmascarat com a usurpador de qualificacions professionals, sense haver estudiat mai medicina que desapareixerà de Tesino, però que torna a emergir en el paper de metge aquesta vegada en un hospital militar d’Espanya, en temps de la guerra civil, és a dir, a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent.
Gràcies al treball de Renato, s’ha pogut posar cara al Dr. Crespi, cosa que no ho vàrem poder fer en la creació del documental “les mamàs belgues”. Es tracta d’un article força documentat, amb un tractament de les fonts estudiades, propi d’un historiador que estima la seua tasca. Amb un article de trenta-dues pàgines i les cent trenta-set notes a peu de pàgina, ve a demostrar que el quefer investigador de Renato Simoni no és qualsevol cosa. A més a més, utilitza la denominació d’Ontinyent per a referir-se a la ubicació de l’Hospital Militar Internacional, cosa que és d’agrair, perquè, malauradament, hi ha altres que encara fan servir la denominació castellana.
Com deia IL CANTONETTO és una revista que es publica a Lugano des de 1953. Com es diu en el seu web es tracta d’una revista que aborda temàtiques al voltant del llenguatge, el dialecte, la literatura, la història, l’art, la memòria, la defensa del territori, en una perspectiva no de recés localista, però que aspira a obrir-se al global des del particular.
Per a concloure, sols donar-li les gràcies a Renato Simoni per la seua contribució a la recuperació de la nostra memòria que a la vegada sempre té un caràcter internacional i transnacional respecte del que va suposar la creació l’hospital Militar Internacional a Ontinyent, on queden reflectides moltes històries de vida i experiències personals com la del Dr. Crespi i la Graziella Berta.
Claro que te puedo ayudar. Se trata de reconocer la ayuda que he tenido de parte de Renato Simoni. Gràcias a el he podido ampliar la información que tenia del Dr. Crespi. Es solo eso reconocer y agradecer su colaboración, pues lo he incluido en mil libro. Uno de mis objetivos, en el libro, era poner cara al máximo número de personas relacionadas con el Hospital Militar Internacional de Ontinyent.Gracias a Renato lo he conseguido con el Dr. Crespi o falso Dr. Frateli. No sé si te he aclarado alguna cosa.¿ Desde donde me escribes? Gracias por tus comentarios