VALDALBAIDINS A LA FOSSA 111 DE PATERNA

ArqueoAntro ha iniciat l’exhumació de la fossa 111 del cementeri de Paterna on hi ha valldalbaidins afusellats. Aquesta exhumació ha estat possible gràcies a la subvenció de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València,  encapçalada pel diputat Ramiro Rivera, contínua així amb la seva labor de retornar la dignitat i identificar als 2.980 afusellats a la província de València durant el franquisme, igual que en altres ocasions ha subvencionat les exhumacions d’aquelles persones que van ser víctimes de la repressió de grups incontrolats sota la República.

Entre les víctimes d’aquesta fossa 111 es troben principalment veïns naturals de mig centenar de localitats de la província de València: Albaida, Alberic, Alcàsser, Algemesí, Almussafes, Aiora, Bellreguard, Benaguasil, Bétera, Bugarra, Burjassot, Carlet, Castelló de Rugat, Canals, Caudete de las Fuentes, Cullera, Enguera, La Font de la Figuera, Gandia, Gilet, Guadassuar, Llíria, Manises, Marines, Moixent, Oliva, Ontinyent, Paiporta, Pedralba, La Pobla Llarga, La Pobla de Vallbona, Puçol, Rafelbunyol, Rafelcofer, Requena, Riba-Roja del Túria, Rugat, Sagunt, Silla, Sollana, Sueca, Tavernes Blanques, Tavernes de la Valldigna, Torrent, Tuéjar, Utiel, València, Villargordo del Cabriel, Xàtiva i Xest.

En aquesta fossa també s’espera trobar restes de represaliats procedents de Castelló (Benicàssim i Castelló de la Plana) i Alacant (La Romana), a més de persones arribades de Barcelona, Bilbao, Madrid, Málaga, Los Pedrosos, San Clemente i Yecla.

La majoria d’aquestes víctimes de la repressió franquista eren llauradors i jornalers, però també trobem mestres, com els de Bugarra i La Font de la Figuera, fusters i pescadors, així com la veïna d’Oliva Angelina Barber, segons manifesten des de la Delegació de Memòria Històrica de València de la Diputació de València.

Aquestes són les dades, el pobles i les persones afusellades a Paterna, veïns de la Vall d’Albaida:

27 de març de 1940:

     Ontinyent

 • Vicent Gironès Morant, 22 anys.
 • Joaquin Revert Gilabert, 43 anys.
 • Manuel Salcedo Llopis, 32 anys.
 • Vicent Mollà Ureña, 27 anys.

      Albaida

 • Miguel Beneito Belda, 28 anys.

6 d’abril de 1940:

      Ontinyent

 • Francisco Monfort Gramage, 58 anys.

     Rugat

 • José Calabuig Borredà, 26 anys.

      Castelló de Rugat

 • Antonio Garcia Sanjuan, 51 anys.
 • Bautista Bataller Català, 56 anys.

1 de maig de 1940

      Ontinyent

 • Manuel Molla Ureña, 27 anys.
 • Antonio Rios Perigüell,32 anys.
 • Antonio Tormo Sanz, 65 anys.

Fa uns mesos vaig publicar una entrada on queden recollides i identificats tres dels homes afusellats en les saques d’aquesta fossa. Els germans Vicent i Manuel Mollà Ureña i Vicent Gironés Morant germà de “Maria La Canyeta” casada amb Manuel Mollà Ureña.  A la fossa 111 de Paterna hi ha dos germans i un cunyat tots ells d’Ontinyent.

Amb iniciatives com aquesta i amb el suport de les administracions públiques, els familiars tenen els instruments necessaris per a recuperar els cossos dels seus familiars i així recuperar i honrar la memòria d’aquestes persones. Si són identificades tindran l’oportunitat de ser soterrades dignament, tot i que mai varen perdre la dignitat.

4 comentaris

 1. Joan Josep no sé si ten recordes de mi soc Esteve Montagud Revert pare de Esteve que jugava al básquet en el teu fill una vegada el vaig comentar que el meu agüelo va se afussellat a Paterna, era Joaquín Revert Gilabert estava en la saca del 27 de Març ya Li prengueren a ma mare les mostré a de ADN gracies per el que fas ara tinc moltes coses que he demanat sobre el sumari y el judici ya xarrem

  • Hola Esteve.
   Clar que men recorde. Esteu bé? Ja veus que a poc a poc anem fent per recuperar la memòria dels nostres. Comentar-te que des de la comarca estem treballant en l’exhumació de la fosa que hi ha a Albaida on afusellaren a veïns d’Albaida i Benigànim. Ens hem constituït en una associació que té per nom Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, t’animes? Som pocs i cares noves vindrien bé.

   • Pués sí que estava el meu iaio en la fosa 111 tambe va vaig coincidir en un net de Vicente Ríos Perigüell en una reunión fa uns anys en Paterna y al poc de temps van vindrer de Arqueoantro a pendrerli mostres de ADN a ma mare que ya te casi 93 anys ya si aixo cuant ens comuniquem farem una xarrá mes llarga que tinc documents que vaig demanar del judici y la sentencia bueno ya xarrem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *