COL·LEGI NACIONAL DE CECS. DE MADRID A ONTINYENT. 1936-1939. 2a EDICIÓ

En novembre de 2015 es va presentar la primera edició d’aquest llibre. Aquest text és el resultat de la investigació per a l’obtenció del doctorat per la Universitat de València, que per cert va ser la primera tesi defensada a Ontinyent, en seu universitària. Aquest quefer investigador m’ha permès conèixer a Ricardo Fombuena Vidal, d’Alfredo Díaz Donate, d’Herminia Álvaro Suarez, aleshores alumnes del col·legi i evacuats a Ontinyent durant la guerra civil. Malauradament, cap d’ells es troba entre nosaltres. Recentment ens va deixar Hermínia. Els tres xiquets aleshores xiquets durant la guerra, compartiren amb mi les seues experiències viscudes durant els tres anys que varen romandre al Balneari de la Salut, actual CC Pureza de Maria.

A més a més aquesta investigació ha generat una nova amistat amb Beatriz Rodríguez Fernández, filla de Rafael Rodríguez Albert, professor del col·legi i que també va romandre a Ontinyent durant el conflicte armat. Hem compartit experiències i sobretot m’ha facilitat conèixer un poc més a fons al seu pare, injustament ignorat i invisibilitzat. Amb l’esforç, decisió i empenta de Beatriz , tenim l’accés a la seua biografia on podem gaudir del seu quefer pedagògic, educatiu, humanista i musical d’un membre de la generació del 27.

El llibre del col·legi de cecs editat per l’Assocació de Veïns el Llombo, es va publicar en format àudio llibre perquè pogués ser accessible als invidents, aconseguint així una memòria històirca i democràtica inclusiva. També es va intentar que des de l’ONCE es poguera publicar una versió  castellana, però malauradament no ha pogut ser. Per contra sí que ha estat una investigació que ha aportat els testimonis d’Hermina en el documental “Espais de Pau en temps de guerra” realitzat per Jaume Bayarri i basat en el llibre, de l’amic Vicent Torregrosa, “República, Guerra Civil i Educació a Xàtiva 1931-1939”. També és cert que a partir d’aquesta investigació es va crear un guió que sota el títol “Viatge a Cegues” va obtenir el lloc número 7 de les 16 ajudes concedides  per l’Institut Valencià de Cultura en l’edició de 2018. En aquesta convocatòria es varen presentar un total de 133 projectes. Començarem a establir contactes amb aquelles institucions que podrien fer possible que Paella Producctions aconseguirà finançament per a començar a rodar el documental. Han passat els anys i el projecte no s’ha materialitzat en cap documental.

Més enllà d’aquests projectes audiovisuals, cal valorar i destacar que sempre podem arrimar-nos a la nostra prestatgeria i agafar aquest llibre per conèixer aquesta història. Seguint a Irene Vallejo, amb aquesta segona edició, allarguem la vida de la memòria, dificultant que el passat es dissolga per sempre més. Ara, una entitat sense ànim de lucre, però amb una gran inquietud per recuperar el nostre passat i facilitar la seua divulgació, ho fa possible de nou. No puc estar més agraït amb aquesta segona edició.

Tot seguit us deixe alguns enllaços per si voleu saber més:

COL·LEGI NACIONAL DE CECS. DE MADRID A ONTINYENT (1936-1939). Setembre 24, 2011

Presentació del Llibre El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent.(1936-1939). Novembre 08, 2015

El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent (1936-1939) octubre 28, 2015

RAFAEL RODRÍGUEZ ALBERT . 40 ANIVERSARI DE LA SEUA MORT febrer 15, 2019

EL COMPOSITOR. RAFAEL RODRÍGUEZ ALBERT . VOCACIÓN, COMPROMISO Y VOLUNTAD  12/09/2021

En aquest altre enllaç  podeu vore un vídeo i escoltar a Alfredo i Hermínia:

Vídeo presentació del llibre i amb els testimonis d’Alfredo i Hermínia.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *