UN HOLANDÉS A ONTINYENT

Com sabeu a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent que es va instal·lar, durant la Guerra Civil, al Col·legi de la Concepció varen treballar infermeres i metges vinguts de diferents indrets d’Europa, principalment. Un fet que crida l’atenció en la investigació que estic desenvolupant i que espere que aviat es converteixi en un llibre, és la coincidència en moltes de les persones internacionals que vingueren a treballar a Ontinyent eren jueves. Les infermeres conegudes com “Les mamàs belgues”, majoritàriament de Polònia, eren jueves, d’altres metges com Bacharac o la doctora Gitta Gelibert ho eren i alguns dels dirigents que treballaran per crear aquest hospital també, com va ser el cas de F.Adler.

Ben Sajet va ser altre metge que va estar a l’hospital d’Ontinyent. El seu nom era Benedict Herschel Sajet va nàixer a Amsterdam en 1887, el 17 de març de 1887, al si d’una família jueva ortodoxa. Va simpatitzar amb el socialisme i el seu interès per la política el va dur a l’ajuntament d’Amsterdam i a la seua implicació envers la salut pública.

Va estudiar medicina a la universitat d’Amsterdam graduant-se en 1912, establint-se com a metge de capçalera a la mateixa ciutat d’Amsterdam. Durant la guerra civil va donar suport a la democràcia espanyola, ja fora treballant com a metge per a la República o recolzant a la comissió de Suport a Espanya „Hulp aan Spanje” com la que es va celebrar a Utrechi recollida en HET VOLSDAGBLAD el 16 d’octubre de 1937.

Quaranta anys després la premsa nacional i de rebot la local tornava a recollir en les seues planes una notícia al voltant del Dr. Sajet. Aleshores tenia 92 anys i va tornar a visitar Espanya. Cambio 16 en el primer número de 1977 recollia aquesta notícia i reproduïa una foto que, segons la crònica el Dr. Sajet duia damunt i corresponia a la seua estada a l’Hospital Militar internacional. Aquella notícia tenia per nom “Un holandès en España” Uns dies després serà la premsa local, concretament Onclar en la seua edició del 16 de gener de 1977, la que es fa ressò de la publicació de la notícia en Cambio16 sobre la visita del Dr. Sajet.

En aquesta notícia d’ONCLAR , ampliada amb algun detall sobre l’Hospital Militar Internacional, i publica la foto en la qual apareix el Dr. Sajet i altres persones vinculades a l’hospital. Malauradament tot i que la notícia en el periodic ontinyentí, diu que es varen identificar a aquelles dones, les quals segons el Dr. SAjet eren d’Ontinyent, però que les va deixar en l’anonimat perquè no va publicar la seua identitat.

Amb aquesta fotografia s’amplia el nombre d’instantànies, que vénen a reflectir com a la ciutat d’Ontinyent  va haver-hi un hospital militar internacional, reforçant-se i valorant que Ontinyent es va convertir en una ciutat segura on els ferits i malalts es recuperaven.

Es tracta d’una fotografia que forma part de la nostra memòria, amb el seu caràcter internacional i que com diu Gaspar Conejero es tracta d’una història que ha romàs amagada durant molts anys. Malgrat ser un hospital gestionat per la sanitat republicana, el suport econòmic i financer per a la seva creació  i posterior manteniment venia directament de les aportacions dels treballadors i treballadores d’Europa a fi de lluitar contra el feixisme. Com s’ha dit el Dr. Sajet va contribuir amb el seu treball a l’Hospital i també va fer d’altaveu per Holanda a fi de conscienciar i recaptar fons per a l’hospital i així detenir el feixisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *