LA GUERRA D’ESPANYA I EL SOCIALISME INTERNACIONAL. EL CAS D’ONTINYENT.

En l’anterior blog que mantenia fa poc més d’un any ja vaig deixar constància de la tesi de Nicolas Lépin. Aquella tesi s’ha convertit una nova publicació que du per nom Guerre d’Espagne et socialisme internacional. Dernier chance pour l’ordre démocratique d’entre-deux-guerres

Efectivament aquest llibre es posa de manifest l’acció solidària del socialisme internacional envers la República espanyola de les organitzacions sindicals i polítiques de cada país i des del seu vessant transnacional.

En aquest llibre, que està escrit en francés,  es posa com a exemple la creació de l’hospital Militar Internacional d’Ontinyent creat pels socialistes belgues però amb el suport de la Internacional Socialista Obrera i la Federació Sindical Internacional. Es tracta doncs d’un text que aborda diferents accions solidàries del socialisme internacional durant la guerra civil des d’un vessant transnacional i que com s’ha apuntat es fa referència a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent.

La portada del llibre recull una fotografia molt significativa vinculada amb la creació de l’hospital a Ontinyent on apareix el primer per l’esquerra Walter Schevenels pertanyent al FSI, Albert Marteaux (POB) força implicat amb la creació de l’hospital, Friedrich Adler (IOS) i Jean Delvigne (POB/IOS). Aquesta fotografia que es conserva a l’AMSAB també es va  publicar en 1937, any de la creació de l’esmentat hospital,  en una de les revistes que va editar el Partit Obrer Belga i que la Universitat de Warwick conserva.

En  una altra entrada del meu blog , publicaré una nova referència en relació d’una altra de les recents publicacions de Lepin  com  l’hospital d’Ontinyent és una evidència del suport del socialisme internacional a la II República.

Nicolàs Lepin és professor associat d’Història a la Universitat de Lakehead i a la Universitat d’Ottawa, especialitzat en organitzacions internacionals i transnacionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *