MATILDE DE LA TORRE . ONTINYENT 1937

Euzkadi en Catalunya” és una revista editada per un grup de refugiats del País Basc, segons posa de manifest la capçalera,  publicada en 1936 sense tenir constància del temps que va estar publicant-se. Alguns exemplars es conserven a l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona i els quals es troben digitalitzats i d’accés en la xarxa. En número 1 està publicat el 12 de desembre de 1936 i el número 50, publicat el 27 de novembre de 1937 és l’últim que es pot consultar.

La recerca en la premsa, en aquest cas històrica, ens ajuden a crear coneixement i  recuperar allò que va passar per analitzar  i estudiar, des del context en què es publiquen, el fet que ens interessa. L’ús de la premsa amb aquesta finalitat ens permet conèixer la realitat del cada moment això si tenint en consideració quina és la intencionalitat de cada publicació. En el cas que ara ens ocupa es tracta d’un periòdic publicat a Barcelona  durant la guerra civil.

En una de les notícies publicades es fa referència a la presència en la ciutat d’Ontinyent de quatre polítics dels quals un és una dona. Els polítics als quals fa referència són:  Vicente Arroyo pel Partit Comunista,  Claro José Sedón per la CNT, Antonio Plaza per Socorro Rojo Internacional i Matilde de la Torre diputada per Astúries pel partit socialista

La notícia publicada en el número 19 del 17 d’abril de 1937 ens deixa constància d’un míting organitzat pel Consell Municipal d’Ontinyent  sense especificar el lloc però si la data de la seua celelbració així com el motiu. És a dir, el míting es va celebrar el diumenge l’11 d’abril de 1937 amb l’obejcte de recaptar ajuda cap a Madrid.

El meu interès per tal de recollir aquesta notícia ha estat principalment a identificar qui eren els polítics que varen participar en aquest míting i sobretot per assabentar-me qui era Matilde de la Torre. El fet ha despertat la meua curiositat és esbrinar  per què la notícia se centra en les intervencions d’aquesta dona. Tal vegada  era una mostra de visibilitzar la presència de la dona en uns moments convulsos. Sobretot per considerar que és un reconeixement a la dona republicana que abandona l’esfera privada, circumscrita a l’àmbit familiar per donar una passa més enllà i entrar en l’esfera pública i política al mateix nivell que els homes. Com he llegit en una de les publicacions que ens posa a l’abast internet, es tracta d’una d’aquestes dones que formen part de les altres diputades de la República. Poc conegudes i que varen entrar a formar de la vida  política gràcies a un estat democràtic, com ho va ser la II República.

En aquests enllaços podeu trobar algunes més informació al voltant de:

Matilde de la Torré

Antonio Plaza

Vicente Arroyo

Claro Jose Sedón

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *