NOVES APORTACIONS A LA HISTÒRIA D’ONTINYENT DES D’UN VESSANT INTERNACIONAL.

De nou és  Nicolas Lépin, amb qui mantinc estreta relació i contactes habituals, qui ens aporta una nova publicació on es parlar d’Ontinyent durant la República en Guerra.

Es tracta d’un treball en el qual participen diferents investigadors amb treballs al voltant de la solidaritat internacional als països baixos durant el segle XX. S’aborda la participació de moviments socials, sindicals i de la mateixa societat civil, des d’un vessant internacional amb l’objecte de dur endavant accions solidàries. Una nova contribució per explicar com, des de la transaccionalitat i a partir de la solidaritat de la societat de Bèlgica  i dels Països Baixos, es materialitza aquest fet.

En el cas que ara ens ocupa, Nicolas Lèpin en el capítol 3 deixa constància d’aquesta solidaritat belga a partir de l’Hospital Militar internacional, que la Internacional Obrera Socialista i el Fons de Solidaritat Internacional varen crear a Ontinyent durant la guerra civil.

De nou és la iniciativa d’investigadors d’altres terres els que ens mostren una realitat que, com deia Gaspar Conejero, ha estat amagada. És una història que té i tenia, aleshores, un  caràcter internacional i transnacional. Afortunadament, a poc a poc aquesta història amagada està prenent cos i comença a visibilitzar-se formant part del discurs de la guerra civil, no sols des de l’àmbit local, de país o en el conjunt de l’estat espanyol, sinó també des d’un vessant internacional. Tal com argument en el meu text, intitulat “Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939” intente aportar “una descripció, anàlisi, explicació i interpretació del conflicte armat, des d’una perspectiva més propera a la realitat que ens envolta, on s’han generat fets i esdeveniments que, en la majoria de les ocasions, aporten coneixement al discurs més general… No es tracta d’arribar al localisme, a l’anècdota sinó d’establir punt d’unió amb el fet conegut com a general i la realitat més singular i particular, fins al punt d’aconseguir introduir nous elements que no s’havien incorporat al discurs més genèric i total…. aportació, que ens ha permès situar a Ontinyent, en general, i l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent en particular, en el discurs de la guerra civil i des de l’àmbit sanitari i solidari, ampliant i incorporant noves dades en el conjunt de les ciutats intermèdies situades en la rereguarda republicana valenciana.”

Crec que l’aportació de Nicolas Lépin, escrita en anglès,  contribueix en aquesta visibilització i espere que, en un futur no molt llunyà, el text que ell cita en la bibliografia, siga una realitat. Les circumstàncies actuals derivades de la maleïda pandèmia de la covid, ho està impedint. A pesar d’aquestes dificultats el projecte continua, el text està finalitzat i de ben segur que aviat es podrà publicar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *