MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE BENIGÀNIM

El passat 3 de març, primers divendres del mes de març, la Vall d’Albaida estava atapeïda d’actes. Per raons que no venen al cas, vaig haver de romandre a Ontinyent i no vaig poder assistir a la presentació del web i exposició memòria democràtic, l’arxiu de la paraula que es va celebrar a Benigànim. Més enllà de difondre l’acte, el que cal és difondre el web “Arxiu de la paraula i la imatge” el qual ha permès situar a Benigànim i a la comarca entre aquelles iniciatives per recuperar la memòria democràtica. Es tracta doncs d’un projecte per a la recuperació de la memòria de Benigànim des de la II República fins a la Transició. Es tracta d’una iniciativa lloable i imitable, que altres ajuntaments, amb molts més recursos, haurien de seguir. Es recupera documentació gràfica, entrevistes als veïns i veïnes i sobretot identifica els espais de la memòria que formen part de la quotidianitat, del dia a dia d’aquelles persones que viuen a Benigànim.

A parer meu, crec que es tracta d’una aposta decidida per materialitzar i concretar les polítiques públiques en matèria de memòria democràtica, sobretot des de les administracions més properes als s ciutadans i ciutadanes com ho són els ajuntaments i en aquest cas el de Benigànim és un bon exemple. És per això que cal encoratjar als ajuntaments de la comarca perquè enceten aquestes iniciatives creant la regidoria de la memòria democràtica, creant espais d’interpretació, ja siguen físics com virtuals, amb l’objectiu de difondre i conèixer el nostre passat democràtic. Recorde que, quan m’encarregava de guiar i explicar les visites als refugis d’Ontinyent, preguntava als alumnes que els visitaven si coneixien quina va ser la primera experiència democràtica que hi ha haver a l’estat espanyol. Molt pocs ho sabien i alguns s’atrevien a dir que va ser amb Adolfo Suárez. Estic convençut que amb iniciatives com aquesta, la duta a terme per l’Ajuntament de Benigànim, es posa una ferramenta més perquè els nous alumnes i les noves generacions dels valldalbaidins siguen coneixedors que la primera experiència democràtica a l’estat espanyol va ser la proclamació de la II República en 1931.

Amb aquest web s’obri una finestra als centres escolars i a cada casa de la Vall d’Albaida des d’on guaitar i conèixer com es va concretar la proclamació de la II República, quin va ser el paper de la comarca durant la guerra civil i com es va viure la tornada de la democràcia, però des d’una visió comarcal, també local i sense perdre el context més general. Potser és un primer pas per crear aquest espai comarcal virtual que ens permetrà recuperar la memòria democràtica de la Vall d’Albaida. Enhorabona.

Si punxeu ací accedireu al web de la memòria democràtica de Benigànim

 

 

s

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *