La ciutat d’Ontinyent es va caracteritzar per ser una ciutat de rereguarda, allunyada del front i que no va patir de manera directa els efectes del conflicte armat. Allunyada del front, amb una activitat econòmica centrada en la indústria, compaginada amb una tradició agrícola, que garantia uns mínims queviures en aquest període de guerra, la ciutat d’Ontinyent es va convertir en pol d’atracció per a la població civil que fugia de la guerra.
Ontinyent, en aquest moment és considerat com espai segur al recer de la guerra. Disposava d’estació de trens i això va possibilitar la creació l’hospital Militar Internacional per part del socialisme internacional.
Aquest hospital va començar a crear-se entre març, abril i maig de 1937. Els detalls i circumstàncies per a la seua creació ja les he exposat en altres entrades del meu bloc i publicacions, tot i que aviat es concretarà en la publicació d’un llibre al voltant de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent.
Ara el que m’agradaria és en incidir en el fet de la presència d’aquesta instal·lació sanitària en els mitjans de comunicació escrits de l’època. Amb l’objecte de visibilitzar l’acció solidària socialista, enfront dels hospitals de“Socorro Rojo Internacional d’ideologia comunista i vinculats a les Brigades Internacionals, la premsa d’ideologia socialista, utilitzarà les seues planes per aquest objectiu.
Són varies les publicacions, tant en l’àmbit de l’estat espanyol, lleial a la república, com d’altres països europeus els que s’ocuparan de donar visibilitat a aquesta instal·lació sanitària.
No detallaré cada un dels periòdics i revistes que tracten i dediquen un espai a aquest hospital. Això suposa una tasca llarga i complicada, però que en la meua recerca al voltant de l’hospital, l’he feta servir per conèixer les característiques de l’hospital. La meua investigació inclou ressenyes i cròniques de diaris francesos, belgues, holandesos, espanyols de l’època com altres que anys després varen incloure referències sobre l’hospital militar internacional d’Ontinyent.
Ara sols vaig a fer referència a una crònica publicada en “Wij. Ons Werk.Ons Leven” el 9 d’abril de 1937, que va publicar una crònica amb aquest títol “el moviment sindical ajuda a Espanya”. Podria haver agafat altres diaris o revistes, però he considerat recuperar aquesta per diferents per dues raons. La primera perquè deixa clar que es tracta d’una de les primeres visites a Ontinyent per a crear l’hospital i al mateix temps identifica el primer hospital de base que es va crear a Ontinyent durant la guerra civil, és a dir l’Hospital del Xalet de les Boles. La segona raó és perquè una de les fotografies publicada en la crònica, ens ha permès, amb l’ajuda de Josep Gandia, situar altres dues fotografies que corresponent al mateix moment.
El primer hospital de sang creat a Ontinyent durant la guerra civil és el que es va ubicar en el Xalet propietat de Ricardo Martínez Llovet, que en l’imaginari ontinyentí sempre li s’ha dit el xalet de les boles. La continua necessitats, per part del govern de la República, per dotar d’assistència sanitària per a l’Exèrcit Popular de la República, farà possible que es cree un hospital amb millors instal·lacions i mitjans per poder atendre als soldats ferits i malalts.
La crònica deixa clar que eixe hospital estava creant-se, millor dit adaptant-se l’edifici dels Col·legi la Concepció i Convent dels PP Franciscans com hospital. Alguns espais ja estaven creats i d’altres estaven modificant-se com va ser la creació d’un ascensor.
L’altra raó per la qual he considerat parar atenció en aquesta crònica és la foto en la qual es veuen diferents personalitats i que pràcticament coincideixen en el mateix lloc en l’entrada del que va ser l’hospital. Sols tenim identificats en una de les fotos a alguns dels que hi eren en aquell moment. Resulta que aquesta foto on s’identifiquen a 4 persones, hom pot identificar a l’alcalde d’Ontinyent, Ramón Morales Espí. En la crònica de Wij nomena que està present l’alcalde d’Ontinyent. A més a més en la part trasera de la foto on s’identifiquen algunes persones, hi ha la següent anotació “La delegación visita el Hospital en construcción de Onteniente, dicho hospital… con 2.000 camas al Servicio del Ejercito Popular”. Aquesta foto es troba a la Causa General i entenem que la identificació de les persones que apareixen tenien un sentit repressiu. De fet, l’alcalde, Ramon Morales Espí, va ser afusellat a Paterna.
L’altra foto a la qual fem referència és la que va facilitar per un familiar del Dr. Bonastre a Svent Tuytens i que sense cap dubte es tracta de les mateixes persones en el mateix lloc. La tercera foto publicada en Wij, no tenim cap dubte del fet que és el mateix dia i el mateix lloc, a la porta de l’hospital.
A poc a poc recuperem i identifiquem els nostres espais de la memòria. En aquest cas, aquell primer hospital del xalet de les boles, una volta finalitzada la guerra va continuar amb els seus usos sanitaris, canviant completament la seua estructura i veient-se ampliat amb un centre d’especialitat. Malauradament, no s’ha respectat cap element identificador d’aquell edifici. Desconec si hi ha cap rètol, placa o identificació que ens diga que aquell espai va ser Hospital de Sang.