DIARI DE SILENCIS. LA HISTÒRIA DE PAULETTE DE WEIL.

Vaig escoltar per primera vegada parlar de Paulette Weil a Aielo de Malferit, crec que va ser al mes d’octubre de 2021, encara no fa un any. En aquell acte es va parlar d’Amalio i de la seua dona Paulette. Després d’escoltar, entre cançó i cançó, algunes de les experiències de vida d’aquesta dona i sabedor que s’estava preparant la novel·la sobre aquesta dona, no vaig dubtar en què aquella publicació havia de tenir molts elements interessants que no podien escapar a la meua inquietud per assabentar-me un poc més de la vida d’aquesta dona. 
Aquesta biografia novel·lada ens endinsa en la vida d’una dona que ha viscut i ha patit les conseqüències de la intransigència, del totalitarisme, de la barbàrie nazi. Aquesta és la idea principal, a parer meu, d’aquesta biografia novel·lada on Marilo Sanz Mora, barrejant la realitat amb la ficció.
Al meu humil parer, considere que Mariló Sanz Mora ha sabut transmetre aquesta idea a partir de les experiències viscudes d’una dona víctima del feixisme, identificant el caràcter transnacional d’una ideologia que en l’actualitat torna a aparèixer.
Altres autors, des d’un vessant més historicista, ens han explicat aquestes històries, però en el cas de Diari de Silencis. La història de Paulette Weil, crec que les aportacions de Mariló tenen un valor afegit, perquè amb aquesta capacitat creativa ens apropa a una realitat que no tenia res de ficció.


A més a més, els personatges d’aquesta novel·la els sentim més a prop, són persones que han viscut a Aielo de Malferit, a la Vall d’Albaida, on varen decidir viure i on estan soterrades.
Molt encertada és la proposta didàctica de Marilo, la qual deu ser utilitzada en els instituts de la comarca. Aprofitant l’ocasió, es podria demanar a l’Ajuntament d’Aielo de Malferit, que es col·loqués un stolpersteine per retre memòria a un aieloner, Miguel Belda Belda, i una aielonera d’adopció, el Paulette Weil, creant espais de memòria i de record. Per cert, si la proposta fora una realitat, els stolpersteine ens recordarien la memòria de dues dones a la Vall d’Albaida, la de Paulette Weil a Aielo de Malferit i la de Madrich Berliner a Ontinyent. Totes dues varen ser deportades a Auswchitz.
En definitiva us recomane el llibre, no us decebrà, us captivarà.

2 comentaris

  1. Gràcies Joan Josep Torró, per la teua atenta lectura i la crítica de “Diari de silencis. La història de Paulette Weil” Un llibre amb veu de dona que ens mostra la infàmia del nazisme.
    Dolors Pedrós, Edicions 96.

  2. Moltes gràcies per ajudar a difondre un dels pocs testimonis en femeni de la Vall d’Albaida que tracta sobre l holocaust. Paulette va viure una vida molt intensa junt al marit el music Amalio Juan, digna de ser estudiada als instituts de la comarca. Gràcies de nou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *