LES MAMÀS BELGUES EN “FRENTE ROJO”

S’ha publicat recentment, en les xarxes socials i premsa local, que el Col·legi La Concepció ha rebut un segon premi atorgat per la Diputació de València, concretament per la delegació de Memòria Històrica. «Fem memòria. La memòria a l’escola» ha estat el projecte guardonat. El mateix col·legi és un espai de la memòria democràtica ontinyentina on es va ubicar l’Hospital Militar Internacional i els alumnes tenen una magnífica oportunitat per poder conèixer quina va ser aquella experiència, aleshores solidària.

La fotografia que s’ha emprat per il·lustrar aquest projecte és coneguda i ens mostra a un grup d’infermeres a la porta de l’hospital en el puny tancat. Aquesta fotografia es conserva a l’AMSAB ( Bèlgica). Es tracta d’una entitat que s’ocupa de la investigació i estudi els moviments socials i humanitaris. Gràcies a aquesta entitat s’ha pogut trobar aquesta fotografia que ja forma part de la memòria fotogràfica ontinyentina i que ha estat desconeguda fins a la realització del documental «Les mamàs belgues» en el que he treballat tant en la investigació històrica, producció i divulgació.

Un grup d’infermeres a la porta de l’Hospital Internacional d’Ontinyent. De dreta a esquerra Ana Korn, Frieda Buchalter, Stunea Osnos, Vera Luftig i Leja Berger. Foto AMSAB.

A poc a poc, i si reviseu el meu blog, vaig publicant algunes entrades sobre la influència de l’hospital en la societat ontinyentina, de com es va crear aquest hospital, els protagonistes, etc. Ara us presente una fotografia sobre aquest grup de dones. Malauradament la fotografia publicada no té bona qualitat, però sí que s’identifica amb claredat a alguna de les infermeres i  les ambulàncies enviades a Ontinyent. Es tracta d’una foto o muntatge fotogràfic al voltant de l’arribada a València de les infermeres i material per a crear l’hospital a Ontinyent.

Fotomuntatge publicat en Frente Rojo el 4 de maig de 1937.

Gràcies a la col·laboració de la professora Carmen Agulló, vaig tenir coneixent d’aquesta fotografia que es va publicar el 4 de febrer de 1937 en el diari «Frente Rojo». El diari es trobava a l’Hemeroteca de l’Ajuntament de València, on vaig anar per poder veure-la. Afortunadament la digitalització dels arxius ha fet possible que hom puga accedir a aquest número per visualitzar la fotografia. Es tracta d’una iniciativa  amb el títol Kiosko digital de la guerra civil española. En aquest web es poden consultar altres publicacions relacionades amb la guerra civil. Aquesta pàgina,  Centro Documental de la Memoria Histórica és una ferramenta que els professors, professores i alumnat en general poden utilitzar per a conèixer les cròniques al voltant de la guerra civil en la nostra ciutat.

Aquest element fotogràfic està signat per “Foto Mayo” que es varen dedicar durant la guerra civil al fotoperiodisme. En finalitzar la guerra marxaren a Mèxic on s’exiliaren i continuaren la seua tasca professional en el món de la fotografia. L’agència “Foto Mayo”  estava formada pels germans Paco (1911-1949), Cándido (1922-1984) i Julio Souza Fernández (1917-Mèxic 2018), juntament amb altres dos germans, Faustino  (1913-1996) i Pablo del Castillo Cubillo (1922-2019​). Es tracta d’un grup de fotògrafs que deixaren el seu relat fotogràfic del conflicte armat, fins i tot amb aquest fotomuntatge, constaten l’arribada del material sanitari i de les infermeres per a la creació de l’Hospital Militar Internacional que els socialistes belgues crearen a Ontinyent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *