EL DIBUJO INFANTIL DE LA EVACUACIÓN DURANTE LA GUERRA CIVIL ESPAÑOLA (1936-1939)

Fa unes setmanes vaig publicar una entrada al voltant de la memòria dibuixada dels espais que habitem, en referència als dibuixos dels xiquets i xiquetes evacuades a la ciutat d’Ontinyent durant la guerra civil. La premsa local es va fer ressò d’aquesta entrada i Aranxa Vidal va publicar un article on es feia ressò dels dibuixos realitzats pels xiquets evacuats a Ontinyent durant la Guerra Civil. En altra de les entrades, corresponent a la bibliografia comentada, vaig incloure el llibre de José Antonio Gallardo Cruz “ La infancia en la guerra civil española (1936-1939) Cines y teatros dibujados por niños”  on es deixava constància d’un dibuix realitzat per un xiquet evacuat identificant un espai de la memòria democràtica d’Ontinyent, la Pl. de San Domingo. Ara faig menció a altre llibre, anterior al publicat i també de José Antonio Gallardo, que també  s’endinsa en aquesta temàtica. El llibre es va publicar en l’any 2012, però ha sigut ara quan he pogut accedir a ell. He vist que de nou Ontinyent torna a aparèixer com a espai de protecció per a aquells xiquets que varen romandre a la nostra ciutat durant la Guerra Civil. Es tracta de dibuixos realitzats per xiquets  que varen ser evacuats en règim col·lectiu. Amb el títol de “El dibujo infantil de la evacuación durante la guerra civil española ( 936-1939)” tenim l’oportunitat de conèixer les aportacions del professor de Psicologia Evolutiva de la Universitat de Màlaga al voltant de les experiències viscudes pels infants que el govern de la II República feia efectiu el mandat constitucional de fer efectiva la. Declaració de Ginebra de 1937 o dels drets dels xiquets. En aquest llibre apareixen dibuixos de les colònies d’Ontinyent i Bellús i també d’Oliva, Biar, Beneixama, etc.

Com s’apunta en el pròleg “El libro que el lector tiene entre sus manos le abre las puetas a un mundo secreto, un mundo que hasta hace poco ha permane ido oculto en archivos de varios países durante casi setenta años. Ahora José Antonio Gallardo Cruz nos descubre una visión conmovedora de la guerra civil española a través de un centenar y medio de dibujos donde niños evacuados de las zonas de guerra por el gobierno de la República retratan su experiència de desplazamiento y separación”. 

Es tracta d’un llibre, que va rebre un dels premis en la 15a edició dels premis nacionals d’Edició Universitària, reconeguda com a millor monografia en les àrees de Ciències  Socials i de la Informació.

Com s’apunta en el pròleg “El libro que el lector tiene entre sus manos le abre las puetas a un mundo secreto, un mundo que hasta hace poco ha permane ido oculto en archivos de varios países durante casi setenta años. Ahora José Antonio Gallardo Cruz nos descubre una visión conmovedora de la guerra civil española a través de un centenar y medio de dibujos donde niños evacuados de las zonas de guerra por el gobierno de la República retratan su experiencia de desplazamiento y separación”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *