Al final tot arriba i un s’alegra que, malgrat els hui anys que s’ha tardat, ara puguem gaudir d’aquest documental. Perquè l’accés a la memòria democràtica ha de ser gratuït. La millor manera d’arribar a tothom, ara per ara és mitjançant les xarxes socials.
Es va intentar fa uns mesos, però els esforços de la Diputació de València no varen decaure i des de la Delegació de Memòria històrica no s’ha deixat de treballar perquè qualsevol persona puga gaudir del documental. A més a més, ara sí que podrà entrar en qualsevol casa, aula, institut o universitat. Es podran encetar debats en el món associatiu i cultural. Cabra la possibilitat de formar part de cinefòrums o cicles dedicats a la memòria històrica des del vessant audiovisual.
Eixe va ser el cas del diumenge 5 quan es va commemorar el 79 aniversari de l’alliberament del Camp de Concentració Mauthausen. El cine club Utiye va organitzar una projecció on es varen projectar “Les mamàs belgues” juntament amb “El Kapo”. Tot i que ja s’havia projectat en el Teatre Echegaray ha estat una satisfacció que aquesta projecció s’hagi fet en una sala comercial a la ciutat d’Ontinyent.
I demà a Alcoi es projectarà en la Fundació Mutua de Levante on es presentarà Solidaritat en temps de guerra. Aquesta presentació i projecció és doblement significativa perquè a Alcoi també va haver un Hospital Militar Internacional el conegut com l’Hospital sueconoruego” que serà desmantellat pels bombardejos de l’aviació feixista de manera que una part de l’equipament i alguns sanitaris marxaren a treballar a Ontinyent.
Sols resta, que atenent el caràcter internacional i transnacional que es recull en aquest documental, es puga accedir també en obert a les versions en neerlandès, francès, anglès i valencià. Tot arribarà i amb eixa eina que ens facilita les xarxes socials hom pot estar satisfet del treball ben fet i a la vegada reafirmar la importància que va tenir aquesta acció solidària a la ciutat d’Ontinyent. Sobretot perquè es va dur a terme en un indret convertit en Hospital i que ara fa un any queda recollit en “Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent.1937-139”.
Es dona el fet que, la vespra de la festa del treball, l’1 de maig de 2024, estava preparant una entrada en el Facebook de” Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar internacional. Ontinyent 1937-1939″, i només la vaig publicar vaig tenir l’ocurrència de visitar el web de la Diputació de València. No sé si va ser a cosa feta el que la Delegació de Memòria Històrica decidirà divulgar en les xares aquest audiovisual, però sí que és cert, que en vaig assabentar eixe dia, el mateix que 87 anys abans, les mamàs belgues, es feren la foto a Barcelona en la Pl. de Catalunya.