INFERMERES DE LES BI DESTINADES A L’HOSPITAL INTERNACIONAL DE VIC; HUMANISME I COMPROMÍS POLÍTC (abril 1938-gener 1939)

Hui a Vic s’ha defensat la tesi doctoral “Infermeres de les Brigades Internacionals destinades a l’Hospital Internacional de Vic; humanisme i compromís polític (abril 1938-gener 1939)”. Cinta Sadurní Bassols és la seua autora i ha estat dirigida per la Dra. Glòria Gallego Caminero i la Dra. Paola Galbany Estrangués. He pogut gaudir de la magnífica exposició i plantejament de la tesi. Amb treballs de recerca i investigació com els que ha dut a terme la Dra. Cinta s’aconsegueix, des del fet desenvolupat en l’àmbit local, que no localista, com s’ha dit en aquesta defensa, s’incorporem al discurs més general elements que l’ajuden a explicar-lo i comprendre’l. Al fil d’aquesta reflexió compartida tantes vegades i aprofitant que a València estem en l’any Fuster sols recordar allò que va dir Joan Fuster; “Tota història, si es vol “història total”, no haurà de començar per ser història local?

Es tracta d’una tesi dirigida per dues dones, defensada per una dona i que versa sobre l’humanisme i compromís polític d’unes dones que lluiten per la defensa de la democràcia i en contra del feixisme amb la particularitat, que algunes d’elles eren jueves. Amb aquesta tesi es visibilitza a 95 infermeres que durant la guerra civil tingueren cura dels ferits i malalts de l’hospital Internacional de Vic. A més a més, suposa incorporar nous elements al discurs de la guerra civil i de la història de la infermeria, amb una mirada femenina respecte, com molt bé apunta la Dra. Cinta, de “comprendre el compromís professional de les. Infermeres destinades a l’HIVic a través de les activitats que van desenvolupar”.

Durant la defensa ha estat present el Magnífic Sr. Josep-Eladi Baños, rector Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya que ha valorat el quefer investigador de la Dra. Cinta, no sols amb la seua intervenció sinó pel gest de convidar-la a participar en el proper congrés d’Història de la Medicina de Catalunya que se celebrarà a Sabadell l’any 2023.

No vull finalitzar aquesta estrada felicitant la Dra. Cinta i a la complicitat del seu home Lluís amb qui des de fa temps compartim inquietuds i ens uneix l’amistat.

Enhorabona, Cinta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *