CRÒNICA D’UNA PRESENTACIÓ

El passat dijous es va presentar “Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939”. Encara no han poassat ni tan sols tres dies i he cregut convenient compartir amb tots vosaltres allò que s’ha publicat en les xarxes amb un clar objectiu de donar les gràcies als mitjans de comunicació que han donat suport a aquesta publicació. A més a més, cal donar les gràcies a Ontinyent Rural per enregistrar el vídeo d’aquest acte i a totes les persones que han fet possible aquest acte.

Des que vaig tenir la notícia que el llibre ja formava part del catàleg del Magnànim i que calia organitzar la seua presentació no vaig dubtar que l’espai idoni per a la seua presentació devia ser el Col·legi La Concepció i el Convent dels PP Franciscans. Era l’escenari idoni, per una senzilla raó que tots varen acceptar, aquell espai va ser aleshores convertit amb Hospital Militar Internacional, objecte d’investigació que ha generat la publicació del llibre. La primera entrevista amb Fra Antonio Jiménez, el Pare Guardià, va quedar clar que així s’havia de fer. En un primer moment es va decidir presentar el llibre en l’aula multimèdia del col·legi, perquè presentar-ho en l’església podia quedar desmillorat per ser un espai molt gran i podia quedar “desangelado” en paraules de Pare Guardià. Malgrat tot a proposta de fra Antonio Jiménez, quedarem que el mateix dijous de matí, decidiríem on es feia la presentació, atenen a la previsió de gent que podria assistir.

Com deia eixe matí tant fra Antonio Jiménez i jo vàrem tenir clar que la presentació s’havia de fer a l’església perquè teníem la previsió de què podrien assistir més de 100 persones la qual cosa obligava a canviar de lloc de la presentació. No ens equivocarem, fins i tot superarem, en creixences, el centenar de persones. Aquesta mateixa vesprada hi havia actes en centres escolars, altres activitats a la ciutat d’Ontinyent i de la comarca que podien afectar a l’assistència. La sorpresa està en el fet que, com podeu comprovar en les fotos, l’assistència va superar les previsions.

Tot seguit us deixe alguns comentaris en les xarxes i els enllaços on es va recollir l’acte de presentació del llibre tant en els dies previs com amb posterioritat. Enric Abad va publicar en el Facebook aquest comentari:

“Personalment, crec que té molt de valor això de què l’acte va ser un exponent de “maduresa democràtica” més encara en els temps que corren. El convent va ser dessacralitzat per a instal·lar un hospital militar republicà. Posteriorment, els vencedors van erradicar tot record d’aquella etapa amb la consegüent repressió. I ahir estàvem rememorant els fets històrics en la mateixa església del convent, amb el vistiplau de totes les parts implicades, sense revenges, odis ni recances, fent memòria amb normalitat d’un episodi de solidaritat singular en la història d’Ontinyent que havia passat a l’oblit injustament.
Felicitats pel llibre i per l’acte de presentació.”
Carmina Alcaraz deia també al Facebook:
“Un acte molt emocionant sobretot per als membres de la família. La mare se’n va anar quan tenies 8 anys, però és clar que sempre ha estat amb tu ajudant-te amb tot moment amb la creació d’aquest llibre i amb totes les investigacions que has fet envers, l’educació i la sanitat en temps de República. Molt merescuda la dedicació del llibre a la mare absent de la qual tu has tret els seus valors i la seua essència. Enhorabona carinyo.”
Aquest va ser el tuit de Teresa Prats Valls mostrant el llibre en l’Hospital d’Ontinyent. La Nostra terra també va fer ressó en les seues xarxes socials la presentació del llibre.
El periòdic d’Ontinyent, Ràdio OntinyentLa TVE Comnarcal varen deixar constància en les seues planes, ones i imatges d’aquest esdeveniment i també amb posterioritat El periòdic d’Ontinyent ho va incloure en la seua edició del 17 de juny. Hi va haver dificultats en el so durant la presentació del llibre, però Jordi MV ho va esmenar amb la publicació d’un vídeo en les xarxes socials on es pot escoltar amb tot luxe de detalls les intervencions dels que allí estàvem.
La Crònica en imatges de Toni Ureña deixa constància de l’acte de presentació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *