MÚSICS DE BOCAIRENT SILENCIATS I EMPRESONATS. FELIPE BELDA CALATAYUD I ÁNGEL BERNAT BENEYTO.

La direcció General de Cultura i Patrimoni   torna a programar #músicaempresonada espectacle relacionat amb la memòria democràtica valenciana. Es tracta d’una proposta amb la qual recupera la memòria de músics valencians represaliats per les seues idees durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. El lloc triat per a aquest espectacle és precisament un espai de repressió durant el franquisme, el monestir de Sant Miquel dels Reis.

 

És la segona edició d’aquest espectacle, que recomane, per la seua sensibilitat i esforç per compartir unes històries que havien sigut oblidades i que s’han ignorat durant tants anys. Així és com ho manifesten Pascual Pastor i Antoni Tordera. Vaig poder gaudir en la primera edició gràcies a Beatriz Rodríguez, filla de Rafael Rodríguez Albert, músic, compositor i pianista  alacantí. Rafael va ser represaliat com altres artistes valencians. Va compondre música que en aquesta ocasió sonarà a Sant Miquel dels Reis. L’únic delicte que va cometre aquest músic, va ser defensar els ideals democràtics i republicans. A més a més va decidir romandre a Ontinyent durant els tres anys de guerra ocupant-se, amb altres professionals del Col·legi Nacional de Cecs de Madrid, de més de cent xiquets i xiquetes invidents. Aquesta experiència educativa va ser puntera i innovadora en el seu moment. Ara fa cinc anys vaig publicar “El Col·legi Nacional de cecs. De Madrid a Ontinyent” 1936-1939.” on queda explicada aquesta experiència pedagògica que va nàixer durant la república en pau i va continuar al Balneari de la Salut d’Ontinyent durant la república en guerra.

Altres músics,Valldalbaidins, dels quals també s’interpretaran obres seues i se’ls retrà el merescut reconeixement foren Felipe Belda Calatayud i Ángel Bernat Beneyto tots dos de Bocairent, capital cultural valenciana durant el pròxim 2021. Amb iniciatives com aquesta s’aconsegueix difondre unes experiències de vida i contrarestar l’emmudiment que han sofert durant tants anys. A Felipe Belda Calatayud li commutaran la pena de mort per 30 anys de presó. Felipe va impregnar d’inquietuds musicals als seus fills. Els seus néts heretaren el quefer musical del seu iaio. Encara hui, els seus rebesnéts mantenen  escena aquesta espelma musical. De nou Francisco Belda, interpretarà la musical que va compondre el seu pare a la presó.

Àngel Bernat Beneyto va ser altre bocairentí assassinat pel franquisme. Si alguna cosa s’ha de recordar d’Àngel Bernat Beneyto, és el seu compromís envers els més febles durant la República en guerra. Va ser tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Bocairent i delegat a la Junta d’Ensenyament entre 1936 i 1937. Igual que a molts pobles de la comarca, a Bocairent ens varen ubicar les colònies escolars que acollien als xiquets i xiquetes en edat escolar que venien de Madrid fugint de les bombes feixistes. Sorpresa meua, que no conec la història de Bocairent, he descobert que la música de l’himne de Bocairent, és de Àngel Bernat i que va ser entrenada en 1933 durant la República en pau. Sembla que la repressió franquista no tenia prou. Després del seu afusellament encara l’administració repressora franquista de la mà de Fausto Pérez Barragan, jutge instructor provincial número 2 de Responsabilitats Polítiques de València, incoa expedient  contra Àngel Bernat Beneiyo. Àngel va ser afusellat en 1939.  Resta doncs la recerca i estudi d’aquests dos bocairentins, vinculats a la música i que durant tants anys foren negats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *