MEMÒRIA DELS ESPAIS QUE HABITEM. III

El Col·legi de la Concepció i el convent dels P.P. Franciscans ocupen un edifici situat a la solana d’Ontinyent, pel camí que ens du a l’Ermita de Santa Anna. L’edifici és conegut popularment com “El Convent”, que comença a construir-se en gener de 1889, sobre el paratge de La Verònica. En ve a la memòria les històries que mon pare m’explicava en aquelles llargues hores a l’hospital, de nit i de dia. Per entretenir-nos i per distraure’s li preguntava, sempre que la malaltia li ho permetia, allò que era del meu interés. Recorde que cert dia m’eplicava que son pare, ja contava que els homes del poble pujaven a fer el convent.
Els ontinyentins i ontinyentines sempre hem conegut aquest edifici com “El Convent” que durant la República en pau va continuar desenvolupant la seua tasca docent i que canviarà el seu ús durant la República en guerra. En 1937 i després que des de l’ajuntament va intentar crear el desitjat Institut d’Ensenyament Secundari i evitar que es creara una Acadèmia Militar d’Artilleria, finalment es va convertir en Hospital Militar Internacional.
La meua intenció no és desgranar la meua investigació al voltant de l’Hospital Militar Internacional, cosa que si va bé, d’ací a poc temps es convertirà en un llibre que recollirà moltes dades dels metges, infermeres, malalts, homes, dones i xiquets que visqueren en un espai que a la volta refugi era lloc de solidaritat.
Amb aquestes entrades, que a poc a poc vaig publicant, sols pretenc identificar, recuperar aquells rastres físics, aquelles memòries dels espais habitats i que encara continuen. Es tracta doncs d’aportar un menudet gra de sorra alhora de reconstruir un passat recent quan ara se’n compleixen 125 anys d’un edifici que forma part del nostre imaginari amb el nom de  “El Convent”.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *