EL TREBALL ESCLAU DURANT EL FRANQUISME. LA VALL D’ALBAIDA (1938-1947)

Una altra de les publicacions que venen a constatar allò que la Vall d’Albaida és una de les comarques on l’estudi i la recerca al voltant de la II República, la Guerra Civil i el franquisme és un fet, és el treball de Josep Màrius Climent i Prats. Vaig estar a la presentació que es va dur a terme a la seu universitària d’Ontinyent en un acte organitzat per l’IEVA. Amb aquesta publicació descobrim un aspecte poc conegut de la repressió franquista al País Valencià. Si alguna cosa aporta aquesta investigació és que s’apropa al territori, a les persones que l’habiten, amb la recollida dels testimoniatges orals i sobretot perquè posa nom i cognoms als quals patiren aquesta repressió i control social.

En obrir l’exemplar que tinc en les meues mans, puc llegir la dedicatòria que vas escriure i dius “A Josep Torró per la teua tasca per exhumar la veritat, la memòria i la història de la nostra comarca”, no puc més que compartir amb el treball de Màrius  perquè com es diu a la contracoberta del llibre  “es tracta, doncs, d’una contribució innovadora en el terreny historiogràfic, però alhora té una important dimensió cívica; rescatar de l’oblit les víctimes d’aquesta forma de violència política“. Amb treballs com els de Màrius a poc a poc s’incorpora a la nova historiografia valenciana i sobretot en aquest quefer de l’historiador per recuperar la memòria democràtica envers la comarca de la Vall d’Albaida i també, perquè no, del País Valencià.

CLIMENT I PRATS, J.M. El treball esclau durant el franquisme. La Vall d’Albaida (1938-1947). PUV. Universitat de València. 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *