IMATGES FILMADES DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA D’ONTINYENT

Ara fa quatre anys que començarem a rodar el documental “Les mamàs belgues”. Molta Il·lusió i molta implicació per recuperar una història dels ontinyentins i ontinyentines, amb un caràcter internacional. Amb el suport de la Diputació de València, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Fundació Universitària aquest projecte memorialista va ser una realitat. La presència de l’Hospital Militar Internacional en la premsa del moment respon a una tasca de visibilització del suport socialista internacional a la II República. Sobretot, serà el Partit Obrer Belga qui encete aquesta campanya de visibilització front a la xarxa d’hospitals pertanyents a Socorro Rojo Internacional, d’ideologia comunista. Amb aquestes imatges es volia fer realitat aquest objectiu.

Fotograma del Noticiario Nacional de la España Republicana.

Tant el Fons de Solidaritat Internacional com la Internacional Obrera Socialista jugaran un paper fonamental en la creació de l’Hospital Militar Internacional a la ciutat d’Ontinyent desenvolupant un seguit de notícies i reportatges que tindran una repercussió en la premsa republicana com en la resta d’Europa, principalment. En aquesta ocasió podem gaudir d’una xicoteta filmació recuperada la Filmoteca Nacional, que gràcies a RTVE, hom pot visionar en la xarxa. Aquesta filmació correspon al “Noticiario Nacional de la España Republicana” .

 

Fotograma del Noticiario Nacional de la España Republicana.

A partir del minut 3:38, tot i que no es parla directament d’Ontinyent, si que es fa referència a Emile Vandervelde, dirigent socialista belga que va visitar l’Hospital Militar d’Ontinyent. Un altre dirigent socialista belga, força implicat en la creació de l’esmentat hospital és August de Block, que també apareix.

 

Fotograma del Noticiario Nacional de la España Republicana. Emile Vandervelde a l’esquerra i August de Block a la dreta.

En aquesta filmació, la qual pot considerar-se de les primeres que formen part de la memòria democràtica ontinyentina filmada, s’identifica amb claredat i molt bona qualitat, acompanyada d’una veu en of, les sales dels malalts, el quiròfan, la cuina, la biblioteca, el laboratori, etc. Malauradament vaig demanar aquesta filmació perquè fóra inclosa en el documental “Les mamàs belgues” però per raons alienes a la meua voluntat no va poder ser. De tota manera ara podem veure aquesta filmació que va contribuir a la visibilització de la solidaritat socialista internacional.

En aquest link es pot visionar el video complet.

NOTICIARIO 1 DE GENER DE 1938

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *