ELS 13 DE LA CORDA

“El tretze de la Corda” és un documentari sobre el treball realitzat al voltant de la localització, recuperació i identificació dels 13 ontinyentins afusellats al cementeri municipal d’Ontinyent el 15 de desembre de 1939.

És un document audiovisual en el qual s’explica com s’ha procedit en aquest projecte memorialista amb l’objectiu de mostrar tant la metodologia emprada com els resultats obtinguts sense oblidar els efectes que va tenir aquest fet sobre els familiars.

El 26 de febrer de 2015 l’ajuntament d’Ontinyent va aprovar la moció per la recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, presentada per Esquerra Unida del País Valencià. En aquell moment va ser la regidora Paula Garcia Gironés la portaveu del grup municipal d’Esquerra Unida l’encarregada de defensar aquesta moció.

La trajectòria d’aquest projecte memorialista ha donat els seus fruits gràcies a la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent amb el suport de l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana a partir de les subvencions que han permès materialitzar i fer valdre l’experiència i maduresa democràtica d’una ciutat que ha recuperat de l’oblit uns fets que han estat silenciats des de fa molts anys.

S’ha de continuar explicant i fent valdre aquesta experiència amb una divulgació del treball encetat, utilitzant el documentari, acompanyat d’un text i material didàctic per poder utilitzar a les escoles, instituts, centres de formació de persones adultes, associacions culturals, juvenils i polítiques, a les universitats valencianes. S’ha de fer pedagogia de la memòria democràtica. Hem de saber transmetre els valors democràtics i de solidaritat que el marc legislatiu valencià ens obliga ha materialitzar “polítiques públiques per a la recuperació, la protecció i la conservació de la memòria democràtica valenciana i el reconeixement i la reparació i la garantia de la no-repetició”.

En el marc de la llei valenciana, s’entén per “Memòria Democràtica valenciana la salvaguarda, el coneixement i la difusió de la història de la lluita dels valencians i valencianes pels seus drets i llibertats democràtiques en el període que compren des de la proclamació de la Segona República Espanyola fins a l’entrada en vigor de l’estat d’Autonomia del 10 de juliol de 1982″

Amb documents audiovisuals com aquest s’aporten elements necessaris sobre els quals construir un discurs memorialista local i comarcal, més enllà de la gestió de subvencions, dotant de contingut les polítiques públiques memorialistes.

Aquesta divulgació és un pas més, en un camí més llarg, incorporant-se a la iniciativa de l’associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, la qual permetrà deixar la Vall d’Albaida lliure de fosses. Fita important que situarà a la comarca de la Vall d’Albaida amb el compliment de la Declaració Universal dels Drets Humans. I això s’aconseguirà amb la recuperació dels veïns de la comarca afusellats el 10 i 16 de juny de 1939 a les tàpies del cementeri d’Albaida, tasca que du endavant l’associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida.

El camí és llarg, ple d’entrebancs, però amb un pas decidit sense perdre els ànims i recuperant l’alè, aconseguirem els objectius. Aleshores recuperarem les restes de 8 veïns d’Albaida i 10 de Benigànim ho explicarem i farem pedagogia de la memòria democràtica.

 

Pàgina de premsa:

Publiquen el documentari que detalla l’exhumació i identificació de les restes dels “tretze de la corda”

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *