MEMORIAL DEMOCRÀTICA VALL D’ALBAIDA

El passat divendres 7 de febrer de 2020 es va reunir per primera vegada a Albaida el grup de veïns de la vall d’Albaida amb l’objecte de crear el “Memorial Democràtica Vall d’Albaida”. Els membres procedents de diferents pobles de la Vall (Albaida, Atzeneta d’Albaida, Bufali i Ontinyent) tenen per objecte consolidar el projecte memorialista a la comarca i de mantenir viva la memòria de la primera experiència democràtica que va suposar la II República, violentament interrompuda.
La iniciativa de constituir aquesta associació naix d’un grup compost per familiars i descendents de les víctimes, activistes socials de la comarca i investigadors especialitzats en el camp de la memòria històrica. Els seus fruits pretenen ser de tots i totes, ja que és un deure de qualsevol societat democràtica reconéixer el seu passat, esmenar el dolor causat i aprendre de l’experiència per millorar el present.
En aquesta primera reunió, es varen aprovar els estatuts de l’associació que de moment tindrà la seua seu a Albaida tot i que les activitats es desenvoluparan en la resta dels pobles de la comarca.
El principal objectiu que s’ha plantejat l’entitat memorialista és continuar els contactes amb l’Ajuntament d’Albaida per encetar els treballs de localització, recuperació i identificació dels valldalbaidins afusellats al cementeri d’Albaida:

 •  8 veïns d’Albaida afusellats el 10 de juny de 1939.
 • 10 veïns de Benigànim afusellats el 10 de juny de 1939.
 • 2 veïns de Bèlgida afusellats el 4 de maig de 1939 i el 8 de novembre de 1939.

Les tasques de recerca es varen iniciar el mes de juliol de 2019 en un viatge a Madrid per consultar els sumaris i recollir les primeres dades tot i que s’han continuat les tasques amb l’objecte de recopilar més informació.
Amb la possibilitat de materialitzar aquest primer projecte es valora positivament la primera reunió que es va celebrar a l’Ajuntament d’Albaida en l’últim trimestre de l’any 2019. Es sol·licitarà una nova reunió per concretar els procediments i la possibilitat d’encetar els tràmits per accedir a les subvencions que des de la Generalitat Valenciana i més concretament des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica així com des de l’Àrea de Memòria Històrica de la Diputació de Valencià. Amb aquest projecte es completaria els treballs de recerca, recuperació i identificació dels afusellats pel franquisme en terres de la Vall d’Albaida .
El col·lectiu memorialista es planteja, a més a més, desenvolupar accions dirigides cap al:

 • Foment de les investigacions, estudis i divulgació envers la memòria democràtica relacionat amb els fets amagats i silenciats durant la II República, Guerra Civil i el Franquisme.
 • Donar suport a les administracions locals alhora de desenvolupar qualsevol iniciativa relacionada amb la memòria democràtica.
 • Promoure el projecte per a la localització, recuperació i identificació de la fosa existent al cementeri Municipal d’Albaida.
 • Col·laboració amb altres entitats memorialistes, grups de treballs i altres entitats amb qui compartim objectius.
 •  Instar a les administracions, sobretot als ajuntaments de la comarca de la Vall d’Albaida a que participen i ens comprometen en la recuperació de la memòria democràtica, en l’àmbit comarcal i de País Valencià..
 •  Contribuir a la divulgació i recuperació dels espais i itineraris de la memòria democràtica de la comarca.
 • Actuar davant els ajuntaments i institucions privades de la comarca de la Vall d’Albaida la retirada de símbols i títols que enalteixen la figura del General Franco, del seu règim polític que atenten contra la dignitat de les seues víctimes.
 • Estimular i protegir aquelles manifestacions artístiques que faciliten la recuperació, manteniment i transmissió de la memòria democràtica.
 • Col·laborar amb els centres d’ensenyament per difondre els valors de la tolerància, pluralisme, ciutadania, llibertat i drets humans fent extensible aquesta col·laboració a col·lectius i organitzacions cíviques i socials de la comarca de la Vall d’Albaida.

 

Memorial Democràtic Vall d’Albaida: nou instrument per a dignificar les víctimes de la repressió franquista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *